Pravý LEKVÁR
"Za splnu varený, iba zo zdravých sliviek na slnku sladko dozretých a mnoho hodín pri stálom miešaní varených... do hustej tmavej kaše a skvelej chute privedený...“
Náš pravý lekvár - podľa prastarého osvedčeného postupu.
Výroba lekváru má veľmi dlhú históriu a je tradičným spôsobom konzervácie sliviek z dôb, kedy nemali ľudia možnosť mraziť a zavárať. Ak chceli mať ovocie, alebo jeho produkty aj počas zimy, nemali na výber. Dnes si ľudia zvykli, že sezónne ovocie nájdu kedykoľvek na pultoch hypermarketov aj počas zimných mesiacov. Vďaka tomu si ho nevážime tak, ako si ho vážili naši predkovia... U nás lekvár, na Morave povidla, v Poľsku powidła a v nemecky hovoriacich krajinách powidl. Táto lahôdka jednoznačne patrí do histórie celého Rakúsko-Uhorska a nie len tam.